Szegeden is megemlékeztek a doni hősökről

A megyei elnök, Kakas Béla és főjegyzője Vadász Csaba megkoszorúzta Kligl Sándor Háború című szobrát, majd gyertyát gyújtott a 73 évvel ezelőtt elesett magyar katonák emlékére.

A Csongrád Megyei Önkormányzat ismét megemlékezett a II. világháború során elhunyt magyar katonákról, akik a Szovjetúnióban, a Don-kanyarnál estek el az orosz áttörés idején. A Vörös Hadsereg 1943. január 12-én indult meg ellenük jobban felszerelt egységeikkel. A magyar királyi 2. hadsereg igen gyorsan felmorzsolódott a sokszoros túlerőben lévő szovjetek ellen. A hadtörténészek becslése szerint legalább 120 ezer fő veszteséget szenvedett halottakban, sebesültekben, hadifoglyokban. A magyar királyi 2. hadseregben 20 ezer Csongrád megyei, 4728 szegedi katona is szolgált, akik sosem tértek vissza szeretteihez - örökre az orosz földben nyugszanak. Emlékük, áldozatvállalásuk, hősiességük előtt tisztelgett Kakas Béla megyei közgyűlési elnök és Vadász Csaba főjegyző Szegeden a Rákóczi téren.


\"\"


Kligl Sándor Háború más néven Szabad emlékezés című szobra a szegedi Megyeháza előtt


A 2009-ben felállított szobor a magyar hadtörténelem egy legtragikusabb veresége, a doni katasztrófa áldozatainak állít emléket. 1943 telén a Don-kanyarnál nem kellően felfegyverzett, az orosz télre fel nem készített 200 ezres magyar hadsereg az orosz túlerővel szemben harcolva szinte teljesen elpusztult, több mint 100 ezren soha nem tértek haza. Közel 3000 szegedi katona is meghalt a háborúban.


SZEGEDma.hu / MCOnet