Szegeden fejlesztett ki új E-szám mentes termékeket a Sole-Mizo Zrt.

A Bonafarm csoporthoz tartozó cég - uniós támogatással - kétmilliárd forintos projekt keretében új E-szám mentes termékeket - sajtot, joghurtot, vajkrémet - fejlesztett ki.

Gerbrant Redmer De Boer vezérigazgató elmondta, az elmúlt öt évben 19,8 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre a cég négy - szegedi, csornai, bácsbokodi és marcali - üzemében. Ezek egyaránt szolgálták a gyártás infrastrukturális hátterének megerősítését, a felújítást és a kapacitás-bővítést. A 2016 végén elindult, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézettel együttműködve végrehajtott projekt 2,053 milliárd forintos költségéből 783 millió forintot fedezett uniós és hazai támogatás - közölte a szakember. Léhárt Tibor termelési igazgatóhelyettes kifejtette, a sikeres kutatás-fejlesztési tevékenységnek köszönhetően a vállalt bácsbokodi sajtüzemében sikerült olyan eljárást bevezetni, amely lehetővé tette a korábban használt technológiai segédanyagok elhagyását.
 
Szegeden fejlesztett ki új E-szám mentes termékeket a Sole-Mizo Zrt.
 
A sajtgyártás melléktermékeként szintén E-szám mentes savófehérje-koncentrátum is készül, melyet Csornán porítanak. Ezt további alapanyagként használják fel helyben vajkrémek előállításához, Szegeden pedig joghurtok gyártásához - ismertette a szakember. Hozzátette: a magas minőségű, E-szám mentes termékek - melyekre az egészségtudatos fogyasztók körében jelentős az igény - az év végén, jövő év elején kerülnek piacra. A Magyarországon piacvezető, 1340 munkavállalót foglalkoztató Sole-Mizo Zrt. évente mintegy 400 millió liter tejet dolgoz föl. Az alapanyag 15 százalékát a Bonafarm csoporton belül állítják elő, nagyobbik részét pedig éves vagy több éves szerződések alapján mintegy kétszáz hazai partnerétől vásárolja fel a cég. A cég szegedi gyára Közép-Európa legnagyobb tejfeldolgozó üzeme, a magyar tejtermelés 15 százaléka érkezik be a telephelyre.
 
MTI/T.D.