Levegőfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el a szegedi klinikákon

Az országban elsők között helyeztek el levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem betegellátó egységeiben, legnagyobb számban - az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében - a Járványügyi Ellátó Központban - közölte a felsőoktatási intézmény.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja egy uniós támogatással megvalósuló projekt keretében az országban az elsők között jutott kilenc, egyenként csaknem egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő berendezéshez. Fráterné Nagy Kamilla, a kórházhigiénés osztály főorvosa kiemelte, ezek a légtechnikai berendezések az UV fény régóta ismert csíraölő tulajdonságait használják ki. Egy technológiai fejlesztés eredményeként már olyan hullámhossztartományban működnek, hogy folyamatos emberi jelenlét mellett is alkalmazhatók, mert - a korábbi megoldásokkal ellentétben - nincs károsanyag-kibocsátásuk.

 

Levegőfertőtlenítő berendezéseket helyeztek el a szegedi klinikákon

 

A modern UV levegőfertőtlenítő eszköz ózonkibocsátása a minimálisan megengedett szint alatt van, tökéletesen biztonságos. A készülékek fertőtlenítésre a 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugarakat használják, ami elpusztítja az élő mikroorganizmusokat, azok maganyagának károsítása révén. A készülékeket még a koronavírus-járvány előtt pályázta meg az egyetem, a többi közt a kórházi betegek között levegő útján is gyakran terjedő kórokozók, például a multirezisztens MRSA okozta fertőzések elleni védekezés érdekében - fogalmazott a szakember.