Közös gyógyszeripari kutatás a Richterrel

A Richter Gedeon Nyrt., a Szegedi Tudományegyetem, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont közös gyógyszeripari kutatás-fejlesztési projekten dolgozik, nőgyógyászati és biotechnológiai témában. A tavaly év végén indult, 4,89 milliárd forint költségvetésű közös projekt 2,83 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében.

A konzorciális együttműködésben megvalósuló kutatás olyan K+F technológiák kifejlesztését tervezi, amelyek hozzájárulnak a biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerek hatásmechanizmusának, illetve a fellépő mellékhatások kialakulásának megértéséhez. Egyebek között cél egy a már Richterben meglévő licenc alapján történő rekombináns hormon, illetve egy gyógynövény alapú nőgyógyászati készítménycsalád fejlesztése is.

 

 Két gyógyszeripari kutatás is indult Szegeden

Két gyógyszeripari kutatás is indult Szegeden

 

További két kutatás is elindult, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont egy másik konzorciumban gyógyszeripart segítő kutatás-fejlesztési programban vesz részt, keretében új, biztonságosabb gyógyszerfejlesztési módszereket dolgoznak ki. A tudománegyetemen pedig idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult.

 

/T.D.