Költségvetése nagyobbik részét idén is fejlesztésre fordítja a szegedi önkormányzat

A szegedi önkormányzat 78,275 milliárd forintos főösszegű idei költségvetése 58 százalékát, 45,8 milliárd forintot fejlesztésekre, beruházásokra fordítja - jelentette ki Botka László.

A polgármester, amikor a költségvetés tervezetét bemutatta a város legnagyobb adózóinak azt mondta, az év közben elnyert pályázatok nyomán decemberre várhatóan át fogja lépni a 100 milliárd forintot a büdzsé főösszege, így a fejlesztések aránya meghaladja majd a kétharmadot. Az idei év lesz az első, amikor 6 milliárd forintnál kevesebb állami forrás érkezik a város működtetésére - közölte a politikus. Botka László úgy fogalmazott, a kormányzat kivonul az önkormányzatok finanszírozásából, a kötelezően elvégzendő feladatokhoz sem biztosítja a fedezetet. Az iparűzési adó teremti meg az egyetlen forrást a településeknek intézményeik működtetésére és a közszolgáltatásokra. Amennyiben az ezzel kapcsolatos változtatásokat elfogadják, az ellehetetleníti a városok működését - mondta.

 

Költségvetése nagyobbik részét idén is fejlesztésre fordítja a szegedi önkormányzat

 

Az önkormányzat idén 16,342 milliárd forint helyiadó-bevétellel számol. Szegeden - a nagyvárosok közül szinte egyedüliként - a lakosság semmilyen adót nem fizet az önkormányzatoknak. Az iparűzési adó - a helyi vállalkozások jelentős árbevétel növekedésének köszönhetően - 11,92 milliárd forintra emelkedik - tudatta a polgármester. Szegeden a tömegközlekedés működtetése 7,4 milliárd forintba kerül, melyből 1,2 milliárd az állami támogatás, 2,5 milliárdot fizetnek az utasok, a fele pedig az önkormányzati saját forrása - közölte Botka László. A szegedi önkormányzat Magyarország legteljesebb szociális ellátórendszerét működteti, idén 1,05 milliárd forintot fordítanak közvetlen pénzbeli támogatásra - mondta. A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban pályázati forrásból az önkormányzat 2,8 milliárd forintot fordít munkahelyteremtésre. Idén turisztikai fejlesztésekre 3 milliárd, közlekedési beruházásokra - belterületi és gazdasági utak építésére, a kerékpárút-hálózat bővítésére - 4,8 milliárd forintot fordítanak. 1,5 milliárd forintból három városrészben 15 kilométer új csatornát építenek, 6,8 milliárd forintból pedig a hulladékkezelési rendszert korszerűsítik - sorolta a politikus.

 

Folytatódik a közintézmények - bölcsődék, óvodák és iskolák - energetikai korszerűsítése, saját forrásból a kisebb városrészi központok felújítása, emellett a város több száz millió forintot szán a következő uniós költségvetési ciklusban induló projektek előkészítésre és tervezésére - mondta a polgármester. Nagyszabású sportberuházások zajlanak a városban: állami támogatásból őszre elkészül az új fedett uszoda, 36 milliárd forintból pedig állami beruházásként kézilabdacsarnok épül - közölte Botka László, megjegyezve, az ez utóbbira szánt pénz megegyezik a régóta várt harmadik szegedi híd építésének költségével.