A migrációról és a kvótáról kérdezték ma Botkát

Személyeskedésekkel tarkított vita dúlt november 20-án a szegedi közgyűlésben, melyben a migrációs válság is téma volt. Haág Zalán, kereszténydemokrata politikus ugyanis a határzárról, és a migránsvótákról kérdezte Botka Lászlót.

Haág Zalán (KDNP) interpellációja arra vonatkozott, hány illegális bevándorló Szegedre telepítését támogatná a kötelező kvótarendszer keretében Botka László, hogyan integrálná őket, hogyan adna nekik munkahelyet. “Senki sem gondolta volna, hogy a 21. században új vasfüggöny épül Európa közepén” – idézte még Botka korábbi kijelentését Haág Zalán -, majd pontosított: nem vasfüggöny épült, hanem az országot és a szegedieket megvédő határzár.


\"Botka


Botka László választmányi elnök és a Magyar Szocialista Párt prominens politikusai fejet hajtanak a budapesti francia nagykövetség épülete előtt a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon 2015. november 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs


A polgármester szerint azonban a kvótát nem az európai baloldal találta ki, hanem az európai jobboldal, tehát Juncker uniós bizottsági elnök és Merkel német kancellár. Az MSZP pedig kezdettől fogva nem támogatja a kötelező kvótát - szögezte le. Az MSZP eközben nemmel szavazott a magyar parlamentben arra a határozati javaslatra, amelyben az országgyűlés kimondta: az Európai Bizottságnak nincs megfelelő jogalapja a kvótarendszer létrehozására. Az MSZP az ideiglenes kvótát támogatná. Botka szerint Magyarország és Szeged legnagyobb gondja a migrációs helyzettel nem az ide letelepedni szándékozók, hanem az innen elvándorlók tömege. Megjegyezte: egyetlen menekült sem akart itt letelepedni, mert a Fidesz-kormány tevékenysége következtében hazánkban a legnagyobb a szegénység. A polgármester úgy véli, mióta megépült a magyar kerítés, kétszer annyi bevándorló érkezik Európába, mint korábban.
Haág Zalán viszont válaszában kiemelte, mekkora jelentősége van, hogy Szeged megszabadult a népvándorlók tömegétől, még ha Botka László talán személyesen nem is tapasztalta meg a problémát, mert nem kereste fel a migrációval fertőzött területet.

MCOnet