Világszintű eljárást tökéletesítettek Szegeden

Világszerte egyedi, mesterséges intelligenciára épülő fehérje-és rákkutatási eljárást fejlesztettek ki az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatói.

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatócsoportja egy mesterséges intelligencián alapuló egysejt-proteomikai mikroszkópos (Deep Visual Proteomics) képfeldolgozásos eljárást dolgozott ki, mely világszinten újdonságnak számít.
 
A módszer a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozásokat is képes rendkívüli pontossággal észlelni, hozzájárulva ezzel a daganatos betegségek korai diagnosztikájához és a célzott kezelés továbbfejlesztéséhez. Az eljárással felbecsülhetetlen információ nyerhető ki diagnosztikai és terápiás célokra. 
 
Az SZBK-ban Horváth Péter, a Biokémiai Intézet igazgatója kutatócsoportjával már hosszú évek óta kiemelkedő eredményeket ér el a mesterséges intelligenciát alkalmazó mikroszkópos képfeldolgozásban. A kutatók az egyedi sejtek felismerésére képes képfeldolgozó és sejtkinyerő módszert most olyan szuperérzékeny egysejt-proteomikai eljárással kombinálták, mely a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozásokat is képes precízen leírni.
 
G.B.
 
 
(Forrás: weborvos.hu)