Üzembe helyezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorházát

2022. január 11- én átadásra került az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont melletti Science Park Szeged első létesítménye, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorháza.

Csaknem 85 hektár területen hozott létre tudományos, innovációs, technológiai és ipari parkot a Szegedi Tudományegyetem. 
A műveletek már 2016-ban elkezdődtek a majdnem 100 hektáros terület rendezésével, a régi laktanya épületek bontásával, a bozótos, cserjés részek kiirtásával és a teljes terület lőszermentesítésével. 
A Science Park Szeged célja, hogy hazánkban nem mindennapi módon segítse elő a kutatási és fejlesztési erőforrások koncentrációját.
 
A parkon belül az inkubátorház felújítását a Ferroép Zrt. végezte el: a 3300 négyzetméter hasznos alapterületű, háromemeletes egykori laktanyaépület gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását, ezen felül valamint laboratóriumokat, irodákat alakítottak ki. 
A Science Parkban felújított épület ettől fogva a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) székhelye.
 
Az SZTE mérnökképzés struktúraváltásához és kutatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés további eleme a műszaki-technológiai és innovációs központ épülettömbjének kialakítása, amelyben tesztlaboratóriumok, oktatási, gyakorlati terek, konferenciatermek is helyet kapnak majd.
A monumentális Science Park Szeged fejlesztésének következő lépése a járműipari kompetenciaközpont épületének kialakítása lesz.
 
G.B.
 
Forrás: u-szeged.hu