Újra középpontban a szegedi kutatók

Ismét a szegedi kutatóktól hangos az országos sajtó, hiszen újra olyan iparágban kutatnak, amely életeket menthet.

A szegedi kutatók olyan kutatásba kezdtek, amely segíthet abban, hogy a rákos megbetegedéseket korábban felismerjék az egészségügyi szakemberek. A közlemények alapján arany nanoszerkezetek támogathatják ezt a cél elérését.

A daganatos megbetegedéseknél létfontosságú, hogy a betegség mikor és melyik stádiumban kerül feltárásra. A szegedi kutatók a saját fejlesztésükkel a páciensek szervezetébe fecskendezhetik a nanoaranyt, amellyel már korai stádiumban megtörténhet a felismerés.

 

szegedi_kutatok_torzs_sze

A kutatás kiemelt jelentőségű

Ez a felismerés nagyban növelheti a beteg gyógyulási esélyeit. A Szegedi Tudományegyetemen egy külön kutató csapatot is létrehoztak, hogy a kitűzött célokat elérjék. A munkálatokat az úgynevezett Lendület-kutatócsoport fogja vezényelni Szegeden.

A kutatócsoport fejlesztése azért egyedi, mert a nanoszerkezetek aranyból készültek, ilyen innovációval pedig rendkívül kevesen foglalkoznak a régióban. Ezek az arany szerkezetek olyan kis molekulákat képesek magukba szívni, amelyekkel elsősorban a szennyeződéseket lehet felismerni, ám a szegedi korszerűsítés a tumorsejteket is észleli.

Forrás: MTA
CS.SZ.