Új lehetőséget biztosít Szeged a pacemaker beültetésre

Szélesebb körben elérhetővé válik 2021-től az a pacemaker beültetési eljárás, melyet a Szegedi Egyetemen végeztek el decemberben - elsőként a vidéki kardiológiai centrumok között. 

A műtétet elvégző SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai Részleg adjunktusának, dr. Vámos Máténak elmondása alapján a technika eltér a hagyományos eljárástól. A fő különbség abban nyilvánul meg, hogy a régebbi módszer alapján a bőr alá helyezik a készüléket, melyhez ezután kapcsolódnak elektródák a szívhez.

Az új eszközt, úgynevezett kardiokapszulát viszont már a beteg comb vénáin keresztül a szívhez úsztatják, ahol az megkezdheti működését. Ezt a módszert Kelet-Közép Európában legelőször a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházának Kardiológiai Osztályán végezték el. A technológia legnagyobb előnye, hogy elektródák nélkül megoldható a telepítése, igy kevesebb esélyt adva az esetleges elfertőződésnek, a vénás rendszer elzáródásának. Illetve kevésbé számít invazív megoldásnak a műtét, hiszen nem marad utána heg a mellkason.

szeged_pacemaker
A Magyarországon a korábban életben lévő rendelkezések alapján a kardiokapszulát egyedi méltányossági finanszírozás alapján ültethettek be, tehát a kezelést igénybe vevők száma jelentősen leszűkült. Azonban ez az idei évre ez megváltozik, ugyanis a  NEAK az egyedi finanszírozású eszközök csoportjába teszi át a szerkezetet. Ez rengeteg ember számára biztosíthat életmentő lehetőséget, hiszen csak Szegeden évente nagyjából 500-600 műtétet végeznek el, hagyományos eljárást használva. Az új technológia azonban az előzőhöz képest jelentősen biztonságosabb, forradalmi megoldásnak minősül. A tervek szerint 2021-ben Szegeden, a beültetett kardiokapszulák aránya növekedni fog, ezzel teret biztosítva az orvostechnológia fejlődésének Magyarországon.

V.V.