Szentesen színházi és filmes képzések indulnak

Színházi és filmes képzések indulnak Szentesen, ahol még június végén írták alá az erről szóló nyilatkozatokat. A képzések 2021 őszén kezdődnek. 

Színházi és filmes képzést indít a Színház és Film Intézet (SZFI) és a Koszta József Múzeum. A közös együttműködés által már ősztől elindulhatnak az újfajta képzések, amelynek köszönhetően tovább bővülnek az oktatási lehetőségek Szentesen. 

A  bejelentő sajtótájékoztatón a Színház és Film Intézet igazgatója, Csányi János elmondta, hogy már 10 évvel ezelőtt létrehozták az intézetet, hiszen a színház és film iparágában óriási az igény a jól képzett szakemberekre. Az képzések indításával ezt az igényt szeretnék kielégíteni.

"Az SZFI 110 szakmát oktat, ezek közül félszáz képzési rendszerét az intézmény dolgozta ki. A diákok egyaránt tanulhatnak iskolarendszerű és felnőttképzéseken, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karával közösen pedig másoddiplomás képzéseket is kínálnak. Szentes tökéletes helyszín a kihelyezett képzésekre, hiszen a városban hagyományai vannak a színházi oktatásnak. A Horváth Mihály Gimnázium 1978-ban Várkonyi Zoltán kezdeményezésére létrehozott drámatagozata a magyar színházi világ legfontosabb utánpótlás-nevelő intézménye" - közölte az igazgató.

szinhazi_kepzesek_szentes_torzs

Színész, táncos és színháztechnikus képzés is lesz

Az előzetes tervek alapján 6-8 szakmában indítanak képzéseket a városban, de a teljes oktatási rendszer kialakítása eltarthat 2-3 évig. A képzések érettségire épülhetnek és lesznek köztük közép- és emelt szintű képzések is. Az igazgató közlése szerint biztosan indítanak színész, táncos, színháztechnikus és közművelődési szakember képzést.

A oktatás államilag finanszírozott formában fog megvalósulni, a jelentkezést pedig augusztus 15-től nyitják meg a diákok számára, akik felvételi folyamán kerülhetnek be a kisebb létszámú csoportokba. 

A sajtótájékoztatón Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is felszólalt:  "A hamarosan megnyíló Tóth József Színház és az induló képzések révén jelentős fejlődés következik a város kulturális életében. Az intézmények együttműködésével visszatér Szentes kulturális ereje, ami korábban meg volt és amire ma is van igénye az itt élőknek" - hangsúlyozta a képviselő. 

Forrás: MTI
CS.SZ.