Szegedre érkezik januárban a tram-train

Az ország első vasút-villamosa januárban érkezik meg Szegedre, és ott is fogják használni az 1-es villamos szakaszán, hódmezővásárhelyi végállomással jövő ősztől.

A dízel-villamos hibrid tram-train 2021 őszén már utasokat is szállít Szegeden. A tram-train alacsonypadlós és akadálymentes jármű, korszerű utastájékoztató rendszerrel és légkondival ellátott. Biztonsági kamerarendszerrel is felszerelték. A 70 tonnás, 216 férőhelyes monstrum 37 méter hosszú, így darabonként tudják Magyarországra szállítani Valenciából, az összeszerelés februárig tart. Ha minden jól megy, jövő novemberre már nyolc tram-train jármű kap hatósági engedélyt a Szeged-Hódmezővásárhely közti szakaszra.

 

tram-train

tram-train

 

A leendő megállóknál külön jegyautomatákat is kihelyeznek jövő őszig. Vasúti jegyek, bérletek és ezek tram-trainre szükséges változatai lesznek elérhetőek általuk.  

A tram-train a Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig közlekedik, majd a 135-ös számú vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre. A szerelvény érkezésére már készültek.

A tram-train vonalán csaknem négy kilométeres egyvágányú villamospálya épült a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában Hódmezővásárhelyen öt váltóval és hat megállóval, valamint a kapcsolódó felsővezeték-hálózattal - írja az mti.  

 

M. A. 

Forrás: mti