Szegedi kutatók értek el kiváló eredményeket a mesterséges intelligencia területén

Nemzetközileg is példátlan eredménynek mondható az, amit a Szegedi Tudományegyetem kutatói értek el a mesterséges intelligencia területén. 

Véget ért a „A mesterséges intelligencia matematikai alapjai” című pályázati program, amelynek keretein belül a Szegedi Tudományegyetem kutatói kutattak a mesterséges intelligencia területén. A szakemberek mintegy 1 milliárd forintos támogatásból valósították meg a kutatásokat. 

A szegedi szakemberek kutatási programja a mély neuronhálók szimulációját és tanítását érintette elsősorban. Olyan alkalmazási területeken zajlottak a tanulmányozások, mint a képfeldolgozás és a nyelvtechnológia. 

szeged_mi_torzs

3 területen is kiváló eredményeket értek el a szegediek

A szegediek a legkiemelkedőbb eredményeket a mesterséges intelligencia technológiai biztonsági kutatásának, valamint a szövegek számítógépes ábrázolásának területén érték el. Továbbá, az egyetem dolgozói részt vettek egy orvosi eljárás kidolgozásában is, hiszen egy automatikus sebklasszifikációs megoldást segítettek kifejleszteni. 

A projekt elején egy olyan algoritmust dolgoztak ki a kutatók, amely a magyar nyelv mesterséges intelligencia technológiákban való használhatóságát könnyíti meg. Mivel a kutatók a technológiák biztonsági sérülékenységét is vizsgálták, így ott a hibák kiküszöbölésére hívták fel a figyelmet. Végül megalkottak egy olyan alkalmazást, amely képek alapján képes kideríteni a páciens testén, hogy milyen jellegű sebről van szó

Forrás: Profitline, SZTE
CS.SZ.