Szegedi kutató nevéhez fűződik az új diétás termékcsomag

Diétás termékcsomagot fejlesztett ki egy szegedi gabonakutató. Ács Péterné szaktanácsadó osztott meg hasznos információkat a fejlesztéseikről.

 

Gluténérzékenység, cukorbetegség vagy PKU betegség: a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. biztosan tartogat pár jó megoldást a diéta könnyebbé tételéhez. A szakemberek célja az egészségmegőrző táplálkozás elősegítése. 
 
A fenilketonuria betegség, vagyis a PKU betegség került előtérbe a Magyar Biológiai Társaság Szegedi Csoportjának előadásán. Azoknál, akiknél fennáll a ritka örökletes betegség, nem tud lebomlani a fehérjék felépítésében részt vevő fenilalanin nevű aminosav egy enzim hiánya, kóros működése miatt. 
 
Ács Péterné az előadáson elmondta: legalább 50 százalékkal kellett csökkenteni a gabonalapú termékek fehérjetartalmát ahhoz, hogy azt fogyaszthassák az érintett betegségekkel küzdők. Régebben 500 ilyen beteg volt hazánkban, azonban a társaság célul tűzte ki, hogy fejlesztéseikkel ne csak őket, hanem a fehérjemegszorításos betegeket is elérjék, többek között a lisztérzékenyeket és a vesebetegeket. 
 
Pályázatok segítségével sikerült létrehozniuk egy termékcsaládot, mellyel a betegek is jól tudnak lakni a diéta ellenére. A vezértermék a kenyérpor, de a termékcsalád része a száraztészta, a puding- és a süteménypor, a zsemlemorzsa, valamint a tojáshelyettesítő por is. 
 
G.B.
 
 
(Forrás: delmagyar.hu)