Szegeden alakítják ki Közép-Európa legmodernebb biobankját

A Szegedi Tudományegyetemen alakítják ki Közép-Európa legmodernebb biobankját, mely alkalmassá teszi a vírusos betegségekben szenvedő személyek mintáinak tárolására is- jelentette be az SZTE közkapcsolati igazgatósága.

Egy nemzetközi mérnökcsapat közreműködésével kezdték el összeszerelni a Szegedi Tudományegyetemen a több tonna súlyú Liconic robotizált biobanki mintatároló rendszert. A világ élvonalába tartozó, közel 3 milliárd forint értékű komplex berendezés, több millió biológiai minta tárolására és gyors azonosítására lesz alkalmas, mely nélkülözhetetlen a személyre szabott diagnózis és terápia felépítésében.  
 
Minták tárolása
 
Fendler Judit, az SZTE kancellárja szerint a fejlesztés jelentős ugrásnak számít az emberi biológiai minták felhasználásával folytatott klinikai - főleg onkológiai és idegtudományi -, valamint genetikai kutatásokban is. A biobank kialakításával várhatóan erősödni fog a SZTE nemzetközi és hazai tudományos életben betöltött szerepe.
 
Az egyetem, a koronavírus járvány miatt áttervezte a beruházást és egyedülálló innovációval fejlesztette a biobank kapacitását. Két olyan BSL2-es labort helyeztek el a biobankban, amely akár koronavírus- fertőzött betegek mintáinak tárolására is alkalmas lehet.
 
A későbbiekben a laborok megkönnyítik más vírusos betegségben szenvedők mintáinak feldolgozását és biobanki tárolását, mellyel elősegítik a gyors azonosítást. A biobanki fejlesztés támogatni és növelni tudja az SZTE diagnosztikai kapacitását is. Jelentős segítséget nyújtanak orvosbiológiai kutatásokhoz a visszakereshető minták, emellett biztos alapot jelent a biomarker- vagy gyógyszerkutatásokhoz.
 
A biobankba mínusz 80 Celsius-fokos hűtésre alkalmas fagyasztók is érkeztek, melyek növelik a teljesítményt. A SZTE több olyan kutatásban és együttműködésben vesz részt, melyben a koronavíruson átesett betegek biobanki mintáira van szükség.
 
 
BG
Forrás: MTI