Szegeden 3D-s, VR e-anatómiai atlaszt hoztak létre

Háromdimenziós és a virtuális valóságban is megjeleníthető az az e-anatómiai atlasz, amelyet Szegeden fejlesztettek ki. 

A szegedi Mozaik kiadó a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Anatómiai és Fejlődéstani intézetével közösen fejlesztett ki egy háromdimenziós és a virtuális valóságban is látható e-anatómiai atlaszt. A gyártmány teljesen interaktív felépítést kapott, így az oktatásban is alkalmazható. 

A kiadó és az egyetem munkatársai a 444 millió forintos projektet közel 200 millió forintos Európai Uniós támogatás segítségével valósították meg. A kifejlesztett atlasz nem csak az anatómiai elváltozások felismerését, az anatómiai képletek megjegyzését és a különböző műtéti eljárások felfedezését segíti, hanem a betegségek laikus megértését is. 

anatomia_torzs
Az atlasz a laikusoknak is segít megérteni a betegségek jellemzőit

A modern atlaszt 2019 elején kezdték el fejleszteni a szegedi munkatársak, a kivitelezés pedig tökéletesen sikerült. Felsőoktatási intézményekben, az orvosképzésben, a betegek edukálásában és az ismeretterjesztésben is nagy haszna lesz az atlasznak, hiszen interaktív, több nyelven olvasható és a virtuális valóságban is megjeleníthető. 

A képalkotó eljárások, mint például az MR vagy a CT alkalmazását is megkönnyíti az atlasz az orvostudományban, hiszen egyedülálló képi anyaggal rendelkezik, amely rengeteg valódi testrész fotót foglal magába. Az atlasz ezen fotókkal könnyen segít azonosítani a betegségeket és elváltozásokat. 

Mivel az e-anatómiai atlasz alkalmas az animációk megjelenítésére is, így az elváltozások könnyebben érthetőek lesznek a laikusok számára is, ami így az orvos-beteg közötti kommunikációs szakadékot is csökkentheti. 

Forrás: MTI, Mozaik Kiadó
CS.SZ.