Ötéves kutatási projektet zárt le a SZTE

Ismét végéhez ért egy szegedi kötődésű kutatási projekt. A Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a szívizomzatot is vizsgálta. 

Lezárult az az egymilliárd forintos, 2016 óta tartó kutatási program, amelynek keretein belül a szív- és vázizomzat teljesítőképességét, valamint regenerációját vizsgálták a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatócsoportjai. A kutatást a Szegedi Tudományegyetem vezette. A program egy uniós támogatásnak köszönhetően valósult meg. 

A kutatás révén a csoportok megismerték a vázizomzat-regeneráció molekuláris jellemzőit, ez pedig a jövőben jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az orvosok nagyobb hatékonyasággal legyenek képesek az izombetegségeket, a túlterhelést és a sérüléseket gyógyítani. Az elért eredményeket már el is kezdték alkalmazni a való életben a kutatók. 

szte_kutatas_unios_torzs

Ismét áttörő eredményeket értek el a szegedi kutatók


A kutatási projekt másik része a szívizomzathoz kapcsolódott. Az elért eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy egyes betegségek terápiás mellékhatásai enyhébbek legyenek. A mellkasi daganatok sugárkezelése, a krónikus veseelégtelenség által kialakuló szívizom károsodások megelőzéséhez nagyba hozzájárulhatnak az alapkutatások eredményei. 

A projekt nem csak egészségügyi szempontból ért el jelentős eredményeket, hanem az utánpótlás nézőpontjából is, hiszen a kutatások részleteit már több mint 10 fiatal használta fel a doktori értekezéséhez. 

Forrás: MTI, SZTE
CS.SZ.