Önjáró trolibuszokkal korszerűsítené a közösségi közlekedést Szeged

A Szegedi Közlekedési Kft. 4 darab önjáró autóbuszt szerezne be, amelyre már meg is igényelték az állami támogatást. 

Tovább bővítené trolibuszos flottáját Szeged önkormányzata. Az önkormányzat tulajdonába tartozó közlekedési társaság, a Szegedi Közlekedési Kft. most éppen önvezető trolibuszok beszerzésén dolgozik. 

A legújabb Zöld Busz Program keretein belül nyolc elektromos autóbusz érkezhet a városba, az önkormányzat célja azonban, hogy 4 darab önjáró trolibusszal egészítse ki ezt. A program keretein belül beszerzett buszok a Volánbuszhoz tartozhatnak majd, azonban a fenntartási költségeket a szegedi önkormányzat vállalja át. 

A Magyarbusz szerint a Szegedi Közlekedési Kft. egyelőre az állami támogatás igényének kedvező elbírálását várja és még nem írta ki a buszok megvásárlásához a szükséges közbeszerzést. 

szeged_troli_torzs

A buszok a felsővezeték nélküli szakaszokon is képesek több kilométert megtenni 

Szegeden folyamatos cél, hogy a közösségi közlekedést modernizálják, hiszen korábban is pályáztak önjáró trolikra, azonban az eddigi beruházások és pályázatok nem mindig alakultak kedvezően. A jelenlegi pályázat által olyan szóló trolibuszokat szerezhet be a város, amelyek minimum 60 utas szállítására alkalmasak.

A buszok ezen kívül beépített vontatási akkumulátorokkal, teljes körű utastéri légkondicionáló rendszerrel rendelkeznek. Az önjáró trolik az olyan szakaszokon is képesek közlekedni minimum 4 kilométert, ahol nincs felsővezeték.

A Zöld Busz Program keretein belül maximum 80%-os támogatást kaphat a város. 

Forrás és kép: Magyarbusz, Szegedi Közlekedési Kft. - HVG
CS.SZ.