Modern technológián alapuló kutatást díjaztak Szegeden

Rangos elismerést kapott Martinek Tamás a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványtól. Szent-Györgyi Talentum Díjat adtak át a Szegedi Tudományegyetem Orvosvegytani Intézetének professzorának modern technológián alapuló kutatásainak publikálásáért.  

A Szent-Györgyi Talentum Díjat nyolcadik éve adják át, idén az online térben sikerült a folyamat. A világ minden tájáról bekapcsolódtak a díjátadóra iskolák, diákok és tanárok, közel ötven intézmény kísérte figyelemmel a történéseket.  
 
 
dns_protein

 
Azokat a kutatókat tüntetik ki a díjjal, akik az elmúlt években publikálták figyelemreméltó tudományos tevékenységüket, fejlesztéseiket. A nemzetközileg is elismert felfedezéseket ismerik el általa. Az alapítvány szerint fontos feltétel még, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Szegeden végezte. 

Idén így esett a választás Martinek Tamás professzorra, akinek fő kutatási területe a proteinek világa. Innovatív kutatási eredményei során új, programozható szerkezetű, nem természetes eredetű építőelemekből felépülő makromolekulákat alkotott meg kollégáival. Ezek 3D szerkezete előrejelezhető és programozható. Kutatási területe kihívásnak számít, de publikációja alapján ígéretesnek tartják. Ha fejlesztése sikerrel jár, és a protein kölcsönhatásokat kedvezően befolyásolják kollégáival, diagnosztikus módszereket és új antibakteriális szereket fejleszthetnek. 

 

M. A. 

Forrás: mti