Mesterséges intelligencia fejlesztés szegedi tudósokkal

Szegedi tudósok is dolgoznak a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumában (Milab), két kutatási projektet pedig a Szegedi Tudományegyetem munkatársai vezetnek.

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít magának globális szinten és országosan is. Jelenleg itthon hat kutatási projektet futtatnak a Milab berkein belül: a matematika és a gépi tanulás gyakorlata közötti szakadék áthidalását, a gépi látás és érzékelés problematikáját, a gépi tanuláson alapuló adattudomány lehetőségeinek kutatását és az Internet Of Things (IoT) megoldásokat, az orvosi és egészségügyi alkalmazásokat.

A maradék kettővel foglalkoznak az SZTE kutatócsoportjai, vagyis a nyelvtechnológia fejlesztésével, valamint a személyes adatok védelmével és a kiberbiztonsággal.  

Fontos a kiberbiztonság

Fontos a kiberbiztonság

 

A Milab egy nemzeti laboratórium, melyben több kutatócsoport összefogásával folynak fejlesztések a mesterséges intelligencia kutatása és tudományterületekbe integrálását illetően. Az MI különböző szakágakban történő megjelenésére a tudósok szerint nagy az igény és a szükség. 

 

M. A. 

Forrás: mti