Mesterséges intelligencia alapú eljárással dolgoznak Szegeden

Szegedi kutatók MI által vezérelt mikroszkóprendszert fejlesztettek ki, melynek segítségével az agysejtek működését vizsgálhatják az eddig megszokottól eltérő módon. Az innovatív eljárás a világon egyedülálló.

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem kutatói dolgozták ki a különleges metódust, amely egy mesterséges intelligencia segítségével automatizált rendszer. Ennek segítségével bármilyen sejtet megtalálnak a szövetmintán belül. Azon túl, hogy meg tudják figyelni, stimulálhatják is. A sejtek egyedülálló tulajdonságainak vizsgálata különösen fontos az orvostudományban ahhoz, hogy a kórfolyamatokat minél jobban megismerjék és kezelni tudják a betegségeket.  

 

Mikroszkópos elemzés

Mikroszkópos elemzés

 

A szegedi metódus egyedülálló, előmozdíthatja a betegségek korai diagnosztizálását, így sokkal kecsegtetőbb gyógyulási eredményeket produkálhat. Akár az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór esetében is bevethető a mikroszkóprendszer. Az Autopatcher nevet viseli, és egy mesterséges intelligencia segítségével működő elektrofiziológiai eljárást takar. Általa a gyógyszerek tesztelése is teljesen új alapokra helyeződhet. Ez az első olyan sejtvizsgálati módszer, mely nem festéssel történik, és MI használatát veszik igénybe. A sejtek jelölés, vagyis festés nélküli vizsgálata azért kulcsfontosságú, mert a régi metódus során a sejtek elpusztultak, tehát így vizsgálni sem lehetett őket.  

 

M. A. 

Forrás: mti