Melyik megyében meddig kell fizetni az úthasználatért?

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy-egy megyében hol és meddig kell fizetni az úthasználatért, akkor segítünk eligazodni az ingyenes és fizetős utak, valamint megyehatárok rendszerében.

 

A fizetős utak 

 

A magyarországi autópályák lényegében fizetősek, azaz díjkötelesek. A fizetős utak térképe megmutatja, hogy pontosan mely utakról beszélünk. Jó tudni, hogy 2019. január 1-jétől fizetős úttá vált az M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti szakasz)

és az M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút) is.

 

Ha tehetjük, akkor amennyire lehetséges gondoljuk át előre utazásainkat, illetve azt, hogy egy adott évben a legnagyobb valószínűséggel merre fogunk járni. Elképzelhető ugyanis, hogy megéri több megyei matricát vásárolnunk, amelyek így egész évben érvényesek, mint sokszor egy-egy 10 napos autópályamatricát. Ebben segíthet a megyei matrica térkép és kalkulátor is.

 

Az ingyenes autópálya-útszakaszok 

 

2019. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi autópálya-útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

 

-  Az M0 autóút alábbi szakaszai:  az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz, az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz, Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz).

- Az M31 autópálya.

- Az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között.

- Az M8 autópálya.

- Az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza, az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

- Az M25 autóút 252. számú főút és a 2502. j. összekötő út közötti szakasza.

- Az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza, valamint Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasza. 

 

Megyei matrica érvényes a megyei fizetős útszakaszon

 

Megyei matrica érvényessége és előnye

 

Egy megyei matricának térbeli (földrajzi) és időbeli érvényessége is van. Fontos, hogy egy megyei matrica az adott megye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos megyék irányába eső első csomópontig érvényes.

 

A megyei matrica a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

 

A megyei pályamatrica egyes autósoknak könnyebbséget jelent, mert költséget csökkent különösen azoknál, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszokat használtak és nem volt éves matricájuk. Esetükben az új fizetős szakaszok díját enyhíti. Az elővárosokból, agglomerációból bejárók többségét érinti, ezért nekik mindenképpen ajánljuk a megyei matricát. Illetve azoknak is előnyös lehet a megyei matrica, akik kis területen (1-1 megyében) járnak gyakran.