Megújították a világszínvonalú gyűjteményt

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának gyűjteménye eddig is nívós, európai szinten elismert volt. Januárra megújították az emberi preparátumokból álló kollekciót, amely ezzel méginkább az érdeklődés középpontjába került tudományos körökben. 

Ugyan elsőre bizarrnak tűnhet, valójában teljesen természetes, hogy az orvosi kar hallgatói emberi preparátumok segítségével merülnek el az anatómia rejtelmeiben. A nagyközönség elől elzárt területen van a tárlat, a tudomány nevében állították ki a testeket.

A szegedi gyűjtemény kifogástalan állapotú, világszinten is elismert. A kollekció darabjai három oldalról üvegezett tartókat kaptak és az új, korszerű LED világítással sokkal hangsúlyosabbak lettek a részletek.  

 

Három dimenziós atlaszt adnak ki

Háromdimenziós atlaszt adnak ki

 

Az anatómiai gyűjtemény hatalmas méretű: ötszáz preparátumot tartalmaz. A világon itt készítettek elsőként paraffinos átitatással preparátumgyűjteményt. Ennek köszönhetően sok esetben még a mimika vagy a szempillák is láthatók az arcokon.

A kiállítás anyagáról 3D-s atlaszt is készítenek, mely 2021 végén lesz megvásárolható. Az SZTE közleménye szerint ebben egy speciális hálórendszerre kivetített képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket nagyítani. 

 

M. A.