Már Magyarországon a szupervonat

Az első tram-train szerelvények érkeztek meg Spanyolországból Magyarországra január kilencedikén. A vonatokat Szeged és Hódmezővásárhely közt fogják használni elsőként az országban.  

A vasút-villamos prototípus Szegedet köti majd össze Hódmezővásárhellyel, ezzel a két település ikervárossá válhat. Használatával a levegő tisztább lesz, valamint az autós közlekedés méltó alternatívájaként egyéb környezetvédelmi elvárásoknak is megfelel majd, javulhat a környéki közlekedés, elkerülhetők lesznek a közúti dugók is.  

 

A tram-train érkezése

A tram-train érkezése

 

A MÁV-Start még 2017-ben szerződött a szerelvények megvásárlására a spanyol Stadlerrel. Akadálymentesítettek, kerékpár szállítására alkalmasak. A dízel-villamos hibrid tram-train vonatként és villamosként is működhet, a lakott területen 50 km-es sebességgel közlekedhet majd mint villamos, dízel meghajtással pedig a két város közti vonalon akár 100 kilométeres sebességgel is száguldhat.  

Még a héten üzembe helyezik a járművet, hatósági szemle, típustesztek és próbautak után már személyszállításra alkalmas állapotban lesz.  

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Máthé Zoltán