Korszerűbb trolibuszok közlekednek Szegeden

Tíz trolibuszt javítottak meg és tettek korszerűbbé Szegeden. Energiatakarékosabbak, mint azelőtt, az utasok számára több kényelmi faktorral rendelkeznek és vadonatúj, piros fényezést kaptak. Mindezt támogatásból sikerült tető alá hozni, a Szegedi Közlekedési Kft. még hét épületét is meg tudja újítani, amelynek köszönhetően a vállalat működése költséghatékonyabb, modernebb és környezetbarátabb lesz.  

Szegeden a járműfelújítási programnak köszönhetően újulhatott meg összesen tíz trolibusz. 772 millió forintból korszerűsítették a járműveket, májusban már az összes részt vesz a forgalomban.  
 
Szegedi Közlekedési Kft.  közleményében részletezte, hogy a felújított, klímás, alacsonypadlós szóló trolibuszokkal már lehet találkozni a városban. Felújítottak öt Skoda 21AB típusú autóbuszt, illetve buszokat építettek át trolibusszá. Az SZKT 2019-ben és 2020-ban öt jó állapotú, Solaris Trollino 12AC típusú alacsonypadlós trolibuszt szerzett be a csehországi Chomutovból.  
 
 
Egy trolibusz
Egy trolibusz
 

Ezek a járművek korszerűek, energiatakarékosak. Akadálymentes, rámpával ellátott, alacsonypadlós verziók, melyeket bárki kényelmesen használhat. Légkondicionált trolibuszokról van szó, amelyek fedélzeti bankkártyás jegyautomatával és korszerű utastájékoztatóval is ellátottak.  

A társaság közölte, hogy hét épületet korszerűsítenek uniós támogatásból és önkormányzati forrásból. A felújítás része lesz a tarjáni és makkosházi végállomás-épületek energetikai felújítása is, melyet hamarosan befejeznek. A napelempark már kész, és hőszivattyús fűtőrendszert is beszereltek. Jelenleg tesztelik az új eszközöket. A trolibuszjavító- és mosó csarnokok, valamint a javító üzemek, a villamos remíz karbantartó műhelyének, étkezőjének és raktárának rekonstrukciójától energiamegtakarítást vár a társaság. Az épületek hőszigeteléséről is gondoskodnak, valamint korszerű fűtésrendszereket telepítenek ezekbe.  

 

M.A.

Forrás: mti