Interaktív teret adtak át a lézeres kutatóintézetben Szegeden

Átadták a szegedi lézeres kutatóintézet interaktív látogatói terét, amelyet már a közönség is megtekinthet. 

Ismét tudományos beruházások készültek el Szegeden, ahol a közelmúltban adták át a lézeres kutatóintézet interaktív látogatói terét. Az ELI-ALPS nevezetű lézeres kutatóintézet új funkciója már az érdeklődők előtt is megnyitott. A fejlesztéseknek köszönhetően új optikai eszközöket, a fizikai törvényszerűsége rávilágító játékokat, valamint az intézmény tevékenységét bemutató alkalmazásokat telepítettek a helyszínre. 

A szegedi ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) fő célja az, hogy az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások lehető legszélesebb skáláját tegyék elérhetővé a tudomány iránt érdeklődő közönség számára. Az intézmény mindezek mellett küldetéseként tekinti, hogy elősegítse a technológiai fejlesztéseket, szerte az országban és Európában. 

kutatointezer_torzs

A létesítmény a fiatal fizikusokat is támogathatja céljaikban

A megnyitón elhangzott, hogy a klímaváltozáshoz nem elegendő csupán több szélturbinát vagy napelemet telepíteni, hanem a nukleáris energiát is használni kell, a tiszta atomenergia megteremtésében pedig nagy szerepet vállalhat az ELI-ALPS. A most átadott látogatóközpont nem csak az érdeklődőknek mutatja be azokat a megoldásokat, amelyeket eddig még nem vehettek szemügyre Magyarországon, hanem a fiatal tehetségek képzeletét is beindíthatja, akik a későbbiekben fizikussá válhatnak. 

A Fókusz elnevezésű projektnek tehát az oktatás és a képzés szempontjából is kiemelt jelentősége van, hiszen a tudományt és a hazai mérnöki vagy természettudoményi képzéseket tudja támogatni. A Fókusz interaktív látogatói teret jelenleg előre bejelentkezett csoportok látogathatják. 

Forrás: MTI, ELI-ALPS
CS.SZ.