Innovatív módszert fejlesztettek ki szegedi kutatók a biológiai képelemzés területén

Mesterségesintelligencia-alapú képelemzés területén ért el kiemelkedő eredményeket az ELKH Szegedi Biológiai Központ kutatógárdája. Mint közleményükben írják, a biológiai jelenségek folytonos, nagy felbontású elemzését teszi lehetővé fejlesztésük.

A szegedi kutatók eredményei innovatívnak számítanak, módszerük segítségével a daganatok is jobban feltérképezhetőkké válhatnak, és a kardiovaszkuláris problémák is hamarabb észrevehetőek lesznek. A fejlesztés alapja egy korábbi szoftver, melynek legújabb verzióját alakította ki a Lendület Mikroszkópos Képfeldolgozó és Gépi Tanulási Csoport. Az alap szoftverük az Advanced Cell Classifier, ennek továbbfejlesztett típusa hozta meg a kívánt eredményt az ELKH szerint.  

A legtöbb képelemző szoftver a biológiai folyamatokat csak szakaszokra bontva képes vizsgálni, figyelmen kívül hagyva az egyes szakaszokon belüli átmeneteket és különbségeket, említi az ELKH közleményében. A kutatócsoport ezen problémát orvosolja fejlesztésével. Ennek lényege, hogy a mikroszkópos képelemzést mesterséges intelligencia használatával ötvözik, így a biológiai jelenségek folytonos, nagy felbontású elemzése válik lehetségessé. A fejlesztés példaértékű a szakmában.  
 
 
A tumorkutatásban is szerepe van a fejlesztésnek
A tumorkutatásban is szerepe van a fejlesztésnek
 

A Regression Plane névre keresztelt szoftver alapja a mesterséges intelligencia tanulási algoritmusokkal egybekötött használata. A program kommunikál is a kutatókkal, ha számára ismeretlen feladattal találkozik, segítséget kér a döntésben. Szabadon felhasználható rendszerről van szó, a fejlesztők felhasználóbaráttá tették a verziót, valamint oktatóvideók is kaphatók hozzá. Az új módszer szinte összehasonlíthatatlanul gyorsabb vizsgálatokat eredményez objektív és precíz teljesítménnyel együtt.  
 
A sejtek osztódása is feltérképezhető segítségével, amely egy nagyon fontos folyamat például daganatképződés esetében. A tumorok, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség is soha nem látott módon vizsgálható így, eredményesebben lehet ezekkel szemben fellépni a jövőben. Mint részletezik közleményükben, a módszerrel nemcsak azt lehet megállapítani, hogy egy-egy sejt raktározott-e magában zsírt vagy sem, hanem a felhalmozás típusainak végtelen felbontású skáláját is a kutatók elé tárja. 
 

 

M. A. 

Forrás: mti