Így lehet a kertünk a társasági élet középpontja

A társasági élethez elsősorban társaság kell, nekik meg hely, hogy valahol összegyűljenek. Erre a legalkalmasabb a kert és a terasz. Hogyan varázsolhatjuk erre megfelelővé a területet? Eláruljuk!

A kert és a terasz méretétől függően gondoljuk át, hogy milyen jellegű kerti partikat tudunk rendezni otthon. Nagy, 20-30 fős társaságot is vendégül tudunk látni, vagy inkább kisebb volumenű bulikban, vagy néhány fős, szolidan borozgatós, társasjátékozós, pókerpartis eseményekben gondolkodunk ennek megfelelően. Bármi is a terv és a lehetőség, vélhetően estébe nyúlik majd a dolog.

 

A kert és a világítás

 

Először is a kertet érdemes mindig rendben tartani, azaz fűnyírás, levelek összeszedése, gereblyézés, locsolás. A szépen rendben tartott és gondozott kert látványa vonzza az embereket. A kert adottságait kiemelhetjük a kerti lámpa fényével. A kifejezetten kültérre tervezett lámpák ellenállnak az időjárás viszontagságainak, így bátran kint hagyhatjuk őket esőben és szélben is, persze fontos, hogy megfelelően legyenek rögzítve és védve. Kerti LED vagy napelemes lámpák nagyon jól mutatnak a földbe beszúrva a sövény aljában.

 

A kerti világítást úgy tervezzük meg, hogy este is mindent láthassanak a vendégeink, azaz az ételeket, italokat, táncteret, asztalt, bútorokat. Valamint a közlekedő utakat, a járdát, az utat a bejáratig, a garázsig, az autójukig. Ez azt jelenti, hogy szükség lehet akár reflektorra is, ha például az utcai világítás fényereje nem ér el a hátsó udvarhoz a kertig.

 

Ahogy sötétedik, úgy lesz egyre fontosabb a megfelelő kerti világítás

 

Ne feledkezzünk meg a teraszról sem! Néhány fali lámpa felhelyezése a ház falára vagy a homlokzatra nemcsak praktikus, hanem a házunk stílusosságán is sokat dob. Nem mellesleg, ha itt ülünk el, akkor látjuk is egymást éjszaka. A hangulatvilágítás is fontos, a dekorációs fények tényleg szuper hangulatot tudnak varázsolni a teraszra és kertbe is.

 

A bútorok

 

A baráti társaságnak megfelelő számú ülőhelyet kell biztosítani, vagyis a cél, hogy mindenki egyszerre le tudjon ülni. Ám nemcsak kerti székekben lehet gondolkodni! Jöhetnek a kerti padok, a hintaágy és néhány napozóágy is. A kisebbek biztosan imádnának egy piknikpléden vagy egy kültéri indiánsátorban játszani, míg a felnőttek beszélgetnek.

 

Emellett megfelelő méretű és számú asztalról is gondoskodni kell, amire az ételeket, italokat kitesszük és tálalunk. Ha van nyári konyha, ott előkészíthetjük a grillezéshez, sütögetéshez a húsokat, salátákat, köretet. Ha nincs, akkor ezekkel a műveletekkel a konyhában kell megbirkóznunk.

 

Gondoljunk arra, hogy ahogyan egyre hűvösebbek lesznek a nappalok, úgy érdemes lehet egy-egy hőgombát is tennünk a kertbe vagy teraszra. És persze ne feledkezzünk meg a tánctér biztosításáról sem, ha már a tetőfokára hág a hangulat!

 

Evés-ivás

 

Nem mindig kell óriás lakomákban gondolkodnunk és egész nap a grillező előtt állnia valakinek. Készíthetünk ételt bográcsban is vagy egy egyszerű szalonnasütés is óriási élmény lehet. Nem mindig kell túlbonyolítani a dolgokat, sőt, meg is rendelhetjük az ételt, így sok-sok órát spórolunk meg magunknak, és mi magunk is a vendégeinkkel tölthetjük az időt, nem az étel és ital kínálásával.

 

+1 tipp

 

Érdemes az árnyékolásra is gondolunk. Bár látszólag nem függ össze a napfény az evéssel, mégis ha éppen olyan szögből süt a nap, hogy nem látunk..., akkor egymást sem látjuk közben. Ráadásul az erős napfény és az alkohol nincsenek olyan jóban egymással. Akár egy sátrat is állíthatunk a kertbe, amit az esemény után szétszerelünk és elrakunk a legközelebbi alkalomig.