Idősotthonokat újítanak fel Szegeden

Több mint másfél milliárd forintból újul meg a Kálvária sugárúton működő emelt szintű és hagyományos elhelyezést biztosító idősotthon.

Az 1.6 milliárd forintos beruházás költségeiből 1,131 milliárd forintot uniós támogatásból fedeznek, melyet a szegedi önkormányzat 527 millió forint saját forrással egészíti ki.
 
Az épület korszerűsítésnek köszönhetően az intézmények energiaköltsége mintegy tizedére csökkenhet. A kivitelezés a hagyományos elhelyezést biztosító otthon négyszintes épületében indult el. Új cserép-, illetve lemezfedést kap a 150 férőhelyes épület, elvégzik a magastető hang-és hőszigetelését. A tető déli és keleti felületein napelemes rendszert helyeznek el. Új nyílászárókat és lámpatesteket építenek be, lefestenek csaknem tízezer négyzetméternyi falat, korszerűsítik a vízvezetéket, a fűtési és az erősáramú hálózatot, füstelvezető, tűzjelző és nővérhívó rendszert telepítenek.
 
A tervek szerint egy hónapon belül megkezdődnek a munkálatok a száz férőhelyes, emelt szintű elhelyezést biztosító otthonban is. Az ötszintes épület lapostetője víz-, hő- és hangszigetelést kap, ide is napelemeket helyeznek el. 
 
G.B.
 
 
(Forrás: hirado.hu)