Idegsejttípusokat fedeztek fel a Szegedi Tudományegyetemen

A NASA és Elon Musk érdeklődését is felkeltette a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóinak felfedezése.

Március 1-jén egy hat éve indult kutatási projektet zárt le a Szegedi Tudományegyetem, amelyben forradalmi eredményeket ért el a prof. dr. Tamás Gábor és prof. dr. Barzó Pál által vezetett csoport. A kutatás során egy agykérgi gátlóidegsejt-típust, az úgynevezett neurogliaform sejteket a cukorbetegség kezelésében alkalmazott GLP-1 terápia célpontjaként azonosították.
 
Új, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftveres mikroszkópiát és digitális PCR-re alkalmas mintagyűjtést kombináló módszert, illetve automatizált mikroszkópián és elektrofiziológiai méréseken alapuló rendszert fejlesztettek. A kutatás során egy agykérgi gátlóidegsejt-típust, az úgynevezett neurogliaform sejteket a cukorbetegség kezelésében alkalmazott GLP-1 terápia célpontjaként azonosították 
 
A csoport kutatási eredményei a tudományterület legmagasabb színvonalú lapjaiban jelentek meg, és világszerte széleskörű médiavisszhangot váltottak ki. Sőt, a kutatócsoport eredményeivel megelőzték Elon Musk hasonló irányú kutatását, illetve felkeltették a NASA érdeklődését is.
 
G.B.