Home office az új világ – vagy mégsem?

Ki ne álmodott volna róla, hogy megússza a reggeli csúcsforgalomban, vagy zsúfolt tömegközlekedésen való munkába menetelt, és pizsamában, kávéval indítsa a munkanapot. De tényleg jó ez mindenkinek?

 

A munkaerőpiac mára alaposan átrendeződött és sok helyen a munkavállalók jóval erősebb alkupozícióban vannak. Az egyik népszerű ütőkártya a jó munkaerő céghez csábításában az otthoni munkavégzés, de amilyen kívánatos ez a lehetőség, a feltételei nem biztos, hogy mindenhol megvannak.

 

Miért jó a home office a cégeknek?

 

Az irodabérlés sok kihívás elé állítja a cégeket. Az irodabérleti piac ma nagyon telített, ezért nehéz jó helyen, jó irodákat találni, pedig a lokáció és a minőségi munkakörnyezet szintén fontos a mai munkavállalóknak. A színvonalas irodák bérleti ára magas, ezért a cégek számára igen előnyös tud lenni, ha spórolhatnak a bérlendő négyzetmétereken a munkavállalóik elhelyezésénél. 

 

Sok cég flexidesk rendszerben oldja meg, hogy helyet biztosítson minden munkatársának. Ez azt jelenti, hogy munkaállomások vannak kialakítva minden infokommunikációs felszereléssel, ahonnan minden belső rendszer elérhető, és az veszi igénybe, akinek éppen szüksége van rá. Más napokon pedig otthonról dolgozik a munkavállaló. Amennyiben több fős megbeszélésekre van szükség, elegendő néhány tárgyaló biztosítása.

 

Ez a rendszer rendkívül rugalmas és töredékére csökkenti a bérelt iroda iránti igényeket, ami egyben azt is jelenti, hogy minőségibb helyszínt engedhet meg magának a cég. Az ilyen jellegű munkavégzés azonban csak akkor lehetséges, ha a munkavállalók virtuális csapatokban is tudnak dolgozni és nincs szükség a folyamatos személyes kapcsolattartásra, ezért elsősorban az IT profilú cégek között terjedt el az otthonról dolgozás, bár a valóságban sokkal több cég engedhetné meg magának (és munkatársainak).

 

 Az otthoni munkavégzés óriási előnye, hogy elkerülhetjük vele a csúcsforgalomban munkába ingázást

 

Mit nyernek a munkavállalók?

 

A már említett reggeli csúcsforgalom elkerülése mellett van egy óriási előnye a home office-nak, ez pedig a kisgyermekes szülők foglalkoztatása. A dolgozó anyák számára nagy segítség, ha nem kell rohanni a munkába, miután letették a gyereket az oviban. Sokkal könnyebb a napi teendőket összeegyeztetni a munkanappal, így mindenki nyugodtabb és elégedettebb. 

 

Sok cég fél attól, hogy az otthonról dolgozó szülő nem végzi el a munkáját, ha nincs felette folyamatos kontroll. A valóság az, hogy az otthoni nyugalomban, ahol nem csörög két percenként a telefon, nem lép át a másik irodából az ismerős két szóra, nem zavar be a mellettünk ülő kolléga telefonos egyeztetése a beszállítóval, jóval magasabb hatékonysággal folyhat a munkavégzés.

 

Ma Magyarországon még nem elterjedt gyakorlat az otthoni munkavégzés, de a jövő mindenképp ebbe az irányba mutat. A cégek számára óriási infrastrukturális megtakarításokat jelent, a munkavállalók számára pedig kiegyensúlyozottabb életet, valamint nagyobb felelősséget és elkötelezettséget a munkájuk iránt.