Hiánypótló: gyermekpszichiátria épül Szegeden

Gyermekpszichiátriai centrumot építenek Szegeden a legmodernebb felszerelésekkel és korszerű ellátással. A projekttel a városban működő gyermekpszichiátriai intézmények mind egy épületbe kerülhetnének. 

A szegedi gyermekpszichiátriai centrumra uniós pályázat révén jut 2,3 milliárd forint, a Szegedi Tudományegyetem intézkedik majd a munkálatok szervezéséről. Az SZTE-nek eddig három telephelyen működik Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlege, a jövő évben ezeket költöztetnék át a centrumba, így minden szakellátás egy helyen lenne.  
 
Országos szinten nem történt e fejlesztéshez hasonló az elmúlt tíz évben, a magyarországi pszichiátriai ellátás alapvetően foghíjas. A szegedi beruházás során a legkorszerűbb intézetet alakítják ki 2500 négyzetméteren, öt emeleten. Az új centrumot jelentő szárny a Gyermekgyógyászati Klinika Tisza-parti főépületéhez kapcsolódik majd.  
 
 
Gyermek vizsgálata
Gyermek vizsgálata
 
 
A centrumot 2022-ben adják át. Nemcsak a Csongrád-Csanád megyei betegek, hanem a teljes dél-dunántúli régió, Pest megye, Bács-Kiskun megye és néhány Jász-Nagykun-Szolnok megyei település páciensei is ide járhatnak. Az ellátandók száma közel kétmillió az SZTE becslései szerint, így bőven indokolt az épület megépítése.  
 
Az építési munkálatokról annyit tudni, hogy különleges alapozásra lesz szükség, mivel a Tisza meglehetősen közel helyezkedik el a területhez. A szakmai normatíváknak tökéletesen megfelelve építik majd fel a szinteket, ügyelve arra, hogy tágas terek maradjanak, és modern infrastruktúra várja a beköltözőket. A gyermekek gyógyulását pszichésen is támogatja majd a belső tér, és külön hangsúlyt fektetnek a szülők megfelelő elhelyezésére is.  

 

M. A. 

Forrás: mti