Hálószobatitkok hátfájósoknak: az ágybetétnél dől el minden!

Ideális esetben életünk csaknem harmadát pihenéssel, alvással töltjük, így az, hogy milyen matracot, ágybetétet választunk kiemelkedően fontos mind pihenésünk, mind egészségünk szempontjából.

Ha az alvás kerül szóba, akkor sokat beszélünk a matracokról, azoknak az egészségügyi hatásáról, arról, hogy miért és hogyan van hatással többek közt a hát- és derékfájásra. Rengeteg ajánlással találkozhatunk a matracok keménységét, ergonómiáját, rugózását illetően. Míg egy ideig tartotta magát a vélekedés, hogy a keményebb fajta matracok az optimálisak mindenkinek, mostanra ez a teória már egyáltalán nem állja meg a helyét. Minden ember más és más, minden szervezet és test mást igényel. Lesz, akinek a farugós, míg másoknak a fémek lesznek kényelmesek.

 

Az ágybetétek mellett fektessünk nagy hangsúlyt a tökéletes ágyrács kiválasztására. Keretes ágyrács, állítható ágyrács, léces ágyrács – a választék végtelen.

 

Az ágybetétek fajtái

 

Amikor ágybetét vásárlására adjuk fejünket, hirtelen könnyű elveszni a végtelennek tűnő kínálatban. Magyarországon alapvetően öt ágybetét fajta használata terjedt el leginkább: rugós ágybetétek, hideghab ágybetétek, memóriahab ágybetétek, kókusz ágybetétek és latex ágybetétek.

 

A rugós ágybetéteknek három fajtáját különböztetjük meg:

 

  • Epedarugós ágybetétek: elavult technológia, melyet már az új matracok gyártása során nem is alkalmaznak – nem véletlenül. Az alvás nem mondható túl kényelmesnek rajta.

  • Bonellrugós ágybetétek: egy fokkal újabb, mint az epedarugós ágybetét, ám még mindig nem számít sem túl komfortosnak, sem túl ergonomikusnak. Lényegében egymáshoz fűzött rugókból áll, így minden moccanásunkra hullámzik az egész matrac.

  • Zsákrugós ágybetétek: manapság a legkedveltebb opció a rugós matracok közt. Sok, apró, egymástól függetlenül mozgó rugóból áll, így sokkal inkább formakövető lesz, mint az első két opció.

Kényelmes és tágas ágy, megfelelő matraccal

 

A kókusz ágybetétek igen megosztóak. Egyrészt nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen „bio”-alapanyagok, másrészt lényegében egy nagyon kemény, nem túl jól szellőző matracról beszélünk, amelyet ráadásul előszeretettel kombinálnak más típusokkal, tehát az első megállapítás nem is feltétlen mindig állja meg a helyét.

 

Ezeken kívül a latex és hideghab ágybetétek is nagy népszerűségnek örvendenek. Míg a latex egy nem túl olcsó, és nem túl jól szellőző alapanyag, addig a hideghab az egyik legkedveltebb opció, nem véletlenül. Az ára nem túl borsos, a gerincnek tökéletes támaszt nyújthat – természetesen a hideghab ágybetéteken belül is számos tényezőt szem előtt kell majd tartanunk. Ilyen például annak sűrűsége, az alapanyag minősége, formázottsága – és persze az sem mindegy, hogy a kiválasztott matracot végül milyen ágyrácsra helyezzük.

 

Érdemes, ha lehetőségünk van rá, személyesen kipróbálni a matracokat, ágyrácsokat – így elkerülhetjük, hogy olyan opció mellett tegyük le a voksunkat, amely végül mégsem lesz ideális számunkra.