Elkészült az Észak-városi geotermikus beruházás

Befejeződött Szeged Északi városrészében a geotermikus beruházás a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében.

Befejeződött Szegeden a "Szeged, Északi-városi hőkörzet geotermikus hőellátása” nevezetű projekt kivitelezése. A Széchenyi 2020 és a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében megvalósuló beruházás közel 2 milliárd forintból került kivitelezésre, melyre a Szegedi Távfűtő Kft., illetve a Geo Hőterm Kft. közel 1,2 milliárd forintos támogatást nyert el. A vissza nem térítendő uniós támogatáson kívül a projekt kivitelezéséhez szükséges további összeget hazai forrásból finanszírozták a kivitelezők. 

szeged_geotermikus_torzs
A geotermikus berendezések és eszközök népszerűsége egyre nagyobb a rendszer magas hatékonysága miatt


A beruházás által Szeged északi részén egy geotermikus termelőkutat alakítottak ki a kivitelezők, amelynek köszönhetően megoldható, hogy 2 kilométer mélységből hozzák fel a 90 fokos termálvizet. A kivitelezők ezen kívül még egy távvezetéki kört, illetve két visszasajtoló kutat is megvalósítottak. A távvezetéki kör megépítése által a termál kutak összekötése is megoldódott. 

A 60%-os támogatási mértékű projektet a Geo Hőterm Kft., a Szegedi Távfűtő Kft. és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság valósította meg közös konzorciumban. 

Forrás: Geo Hőterm Kft.

A képek illusztrációk.

CS.SZ