Egyre szélesebb a választék a nemzetközi pénzküldés piacán

Ha pénzt küldenénk - akár más devizára átváltva -, tárolnánk, vennénk fel, akkor most már számos igen fejlett megoldás áll a rendelkezésünkre. A fintech piacon egyre nagyobb a tolongás, komoly verseny alakult ki az ügyfelekért.

 

Egy jó ötlettel kezdődött

 

Annak idején a bankok meglehetősen költséges, nem alapszolgáltatás díjon kínált nemzetközi deviza utalásával szemben találták fel a startup cégek a pénzküldés ‘fapados’ verzióját. A siker azonnali és hatalmas volt, mivel meglevő ügyfél igényre épült: egyre többen dolgoztak máshol, mint ahol amúgy ők éltek, vagy családjuk élt, vagy éppen ahol ügyet intéztek volna pénz kiadással egybekötve. A munka világa nemzetközivé vált, amibe hazánk is bekapcsolódott az elmúlt évtizedben. 

 

A legelső ilyen cég, a TransferWise kitalálói eredetileg saját problémájukat oldották meg a P2P, a személyek közti pénzcsere kialakításával. Nem küldték át az országhatáron a pénzt egyik számláról a másikra, drágán átváltva azt, ez csak virtuálisan történt meg. Az egyes országokon belül nyitottak számlákat, melyekről felvették a pénzt, amit máshol betettek, így az átváltás szükségtelenné vált. 

 

2017-től ingyenesen lehetett számlát nyitni, futtatni ennél a szolgáltatónál, és 15 deviza közül lehetett ehhez választani. 2019-re már ‘borderless’ kártyával is rendelkeznek, amelyre 40 pénznemben tölthetünk fel összegeket és a pénzünket akár ATM-ből levehetjük, a bankinál sokkal kedvezőbb díjakért.

 

Alapszolgáltatássá vált a legkedvezőbb váltási ráta

 

A TransferWise-nak természetesen már kevéssel indulása után számos konkurenciája lett. Ilyen többek közt a Curve vagy a Revolut, melyek középárfolyamon, azaz az aktuális legjobb rátán váltjak át a pénzünket. A Curve emellett applikáció, amely az összes – a kártyánkoz kapcsolódó – költésünket számon tartja, és segít nekünk abban, hogy spóroljunk.

 

Az ügyfelek csak nyertek mindezzel: a bankok a verseny hatására egyre jobban ‘karcsúsították’ devizával kapcsolatos szolgáltatásaik árát. 

 

Sokan, akik nagyobb összegeket küldenek, váltanak, azok párhuzamosan több szolgáltatót is használnak, mindenkinél azt használva ki, ami épp a legjobb. Ezeknek a cégeknek nagy előnye, hogy transzparens módon működnek. Azaz végigkövethetjük pénzünk útját, valamint nincsenek rejtett vagy nem egyértelmű díjak a fizetendő tételben.

 

A deviza ráta akár óránként változhat

 

Üzenet mellett a koncertjegy árát is átküldhetjük

 

A legújabb lehetőséget a Viber kínálja. A közismert üzenetküldő alkalmazással már pénzügyi tranzakciókat is lehet végezni, a plusz szolgáltatás Moneytou néven fut. Remek hír, hogy magyar kibocsátású bankkártyával is véghez vihetjük ezt.

 

A nem banki utalások itt is, mint máshol felfelé korlátosak a pénzmosási törvények miatt: a havi maximális limitje a Moneytou küldéseknek 125 000 forint, évente pedig 780 000 forint.