Budapesti céggel dolgoztak együtt a szegedi kutatók

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy fővárosi céggel dolgoztak együtt legújabb kutatás-fejlesztési munkálataik keretében. 

A fővárosi székhelyű Új Champignons Kft. szakembereivel dolgoztak együtt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. Az együttműködésnek köszönhetően a kutatókból és szakemberekből álló csoport a gombatermesztés biológiai védekezésen alapuló megoldásait dolgozták ki. A kutatás-fejlesztési projekt egy uniós támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. 

A kutatás-fejlesztési programot közel 900 millió forintból kivitelezte a két partner, amelyhez több mint 650 millió forintos uniós támogatást kaptak. A vállalat szakemberei leginkább az egyetem Mikrobiológiai Tanszékének kutatóival működtek együtt a projekt során. 

szte_kutatas_fovaros_torzs

A Szegedi Tudományegyetem kutatói gyakran dolgoznak együtt sikeres vállalatokkal

A szakemberek azt vizsgálták, hogy a gombatermesztés és gomba feldolgozás egyes fázisaiban hogyan alkalmazható az ökológiai szemléletmód. A kutatás olyan jól sikerült, hogy egy annyira innovatív megoldást dolgoztak ki, amely komplex módon, kémiai, kórtani és higiéniai felmérések eredményeit szintetizálva csiperkegomba-termesztésre is alkalmazható. A technológia biológiai védekezésen alapul. 

Az új technológia mellett a felsőoktatási intézmény és a vállalat egy digitális fejlesztést is létrehoztak. A fejlesztés digitális képelemzésen alapul és korokozók, valamnt kártevőket képes vizsgálni. 

Forrás: SZTE
CS.SZ.