Beválik az SZTE lövésdetektora, Kenyában vetik be

Kenyában tesztelik a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak lövésdetektorát, amellyel az orvvadászok ellen kívánják felvenni a harcot. Az afrikai elefántokat védenék a magyar fejlesztésű eszközzel.  

Májusban kezdődik meg az SZTE kutató professzorainak fejlesztése alapján készült detektorok tesztelése, amelyek vadállatokra erősítve segítenék az orvvadászok elleni harcot.  

A lövésdetektor lényege, hogy az állatra erősítve felismeri, ha eldördül egy lövés, annak irányát beméri, a vadőröket pedig azonnal riasztja. Az orvvadászok kisebb eséllyel lőnek majd így a veszélyeztetett nagyvadakra, ha viszont mégis megtörténik a bűncselekmény, vagy csak eldördül egy célt tévesztő lövés, könnyebben elkapják az elkövetőket, és azok felelhetnek a bűnükért. 

Az SZTE szakemberei az amerikai Vanderbilt Egyetemen indították el fejlesztésüket. Dr. Maróti Miklós, az SZTE Bolyai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, Kalmár György, az SZTE Informatika Intézet Műszaki Informatika Tanszék tanársegédje, Lédeczi Ákos professzor és Völgyesi Péter kutató áll a projekt mögött. Százezer dollár támogatást nyertek, amelyből el tudtak indulni.  
 
 
Afrikai elefánt és borja
Afrikai elefánt és borja
 

Sikeresen továbbfejlesztették a korábbi lövés detektorokat, amelyeknek hátrányuk volt a súlyuk, illetve a rövid üzemidejük. Csak 1-2 hónapig működtek, a burkolatuk pedig nem adott megbízható védelmet a szélsőséges afrikai időjárással szemben. A szegedi verzió összesen maximum két kilogrammot nyom, időjárásálló bevonattal ellátott, üzemideje pedig két év, fogyasztása extra alacsony. 

Éles tesztelése megkezdődött, hivatalosan május elején vetik be az afrikai elefántokon. Komoly teszteléssorozat előzte meg a bevetést, szarvasmarhákra, majd állatkertekben tartott elefántokra téve figyelték a hatást és az eszköz működését. 

 

M. A. 

Forrás: Szegedi Tudományegyetem