Átadták a Szegedi Tudományegyetem új 3D központját

Innovatív kutatóközpontként működik majd a Szegedi Tudományegyetem 3D nyomtatással foglalkozó új egysége. Akár protéziseket, vagy műtétek modellezéséhez szükséges eszközöket is nyomtathatnak itt, növelve a páciensek gyógyulásának esélyét. Az oktatásban is nagy szerepe lesz a nyomtatott tárgyaknak, a fogászati hallgatók kinyomtatott implantátumokon és műanyag fogakon gyakorolhatnak majd képzéseik során.  
 

Magyarországon egyedülálló 3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek köszönhetően a páciensek egyedi igényeihez alkalmazkodó kezelésében történhet előrelépés. Élettani kutatásokat folytatnak majd itt, és egyedi oktatási metódust fejlesztenek ki az egyénre szabott orvoslás irányába haladva.  

Összesen három darab különleges 3D nyomtatót vásároltak. Ezek egyik legszembetűnőbb különlegessége, hogy nemcsak műanyag, hanem fém nyomtatására is alkalmasak, a kutatók szerint pedig hamarosan élő szövetből is alkothatnak a központban tárgyakat. További hat asztali nyomtatóval az oktatáshoz szükséges eszközöket állítanak majd elő. 3D szkennerek vásárlása is történt, ezek 20-40 mikrométeresek, segítségükkel tervezhetnek, ellenőrizhetik az elkészült tárgyakat és az eszközök vezérlése is általuk történhet meg.  
 
 
Egy 3D-scannelő
Egy 3D-scannelő
 

Anatómiai kutatások tömkelege indulhat meg a központban, rengeteg innováció születhet, új kezelési módszerek fejleszthetők, a lehető legmodernebb tudást halmozzák itt fel és adják tovább a hallgatóknak. A tárgyak előállítását digitális 3D-tervezőprogramok, szkennerek és képalkotó eljárások is segítik.  

A 3D nyomtatás egyik legnagyobb orvostudományi előnye, hogy személyre szabott eszközök hozhatók létre vele, így csökkenthetőek a kezelések során fellépő komplikációk, a gyógyulás esélye pedig nő. Műtéti sablonokat és protézisek nyomtatnak majd elsősorban, valamint a kinyomtatott tárgyakon komoly műtétek is megtervezhetők. Prototípusgyártásra is használni fogják az SZTE új eszközeit. A központ 600 millió forintos EU-s támogatásból valósulhatott meg, ezt egészítette ki a Szegedi Tudományegyetem a központ létrehozásához. 

 

M. A. 

Forrás: mti