Állami támogatással indul a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia Szegeden

A kormánynak kiemelten fontos a fiatalok IT ismereteinek bővítése, ezért a 2023-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát másfél milliárd forinttal támogatták, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

A jövő záloga a fiatalabb generáció tudásának naprakészen tartása, elengedhetetlen, hogy a jövő technológiáit ismerjék. 2023-ban Szegeden rendezik majd a világ egyik legrangosabb, fiataloknak szóló informatikai világversenyét. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1,6 milliárd forinttal támogatja a kormány.  
 
 
Programozó gyerek
Programozó gyerek
 
 
A digitális világ iránti vonzalom felébresztése a célja a nemzetközi versenynek, emellett feltérképezik, kiben milyen potenciál rejlik. A gyerekek összemérhetik tudásukat, és új készségekre tehetnek szert. A 2023-as szegedi rendezvényen részt vevő diákok nagyobb eséllyel helyezkednek el később informatikai területen.
 
A versenyt évente rendezik meg, két év múlva pedig Szegeden lesz a világ szeme. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. felel majd a diákolimpia tető alá hozásáért. A szegedi Science Parkban tartják majd, a rendezvény szakmai háttere pedig a Neumann Társaságnak lesz köszönhető. A nemrég átadott Science Park ELI lézeres kutatóközpontja ezzel az érdeklődés középpontjába is kerülhet szakmai berkekben, hiszen a fejlesztés országos szinten egyedülálló. A k+f szektor erőforrásainak koncentrációját segíti elő Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint.  
 
 
 
M. A. 

Forrás: mti