A világon egyedülálló műtéti eljárást találtak fel Szegeden

Az egész világon példátlan műtéti eljárást találtak fel a tüdőbetegek számára a Szegedi Tudományegyetemen.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sebészeti klinikáján egy olyan világszinten is példátlan műtéti megoldást dolgoztak ki, amelynek köszönhetően hatékonyabban hajtható végre ezentúl a tüdőbetegek kezelése - közölte a SZTE igazgatósága.

A műtéti eljárás a hagyományos gépi lélegeztetésen alapul, de a spontán légzés mellett végzett tüdőműtétek eljárásait is magába foglalja. A SZTE klinika mellkassebészeti osztályvezetője, Furák József elmondta, hogy rendkívül gyakori a gépi lélegeztetés alkalmazása a tüdőműtétek közben, amelyek több évtizede úgy zajlanak, hogy a páciens műtött tüdő felét kikapcsolják a légzésből, a másik tüdő félen pedig a lélegeztetőgép végezteti a levegővételt. 

"Ez a módszer azonban jelentős károsodást okoz a tüdő szerkezetében, lényegesen rontja az immunválaszt, illetve gyulladásos válaszreakciókat indít el a szervezetben. Ezeket a komoly károsodásokat és az ezzel járó szövődményeket, valamint a műtét utáni lassabb felépülést szerettük volna régóta elkerülni, vagy legalább csökkenteni." - mondta a közleményben Furák József.

szte_eljaras_torzs

Az új eljárás a különböző tüdőműtétek előnyeit kombinálja

A főorvos szerint a probléma orvoslására teljes mértékben megfelelő a spontán légzéses tüdőműtét. Ezt az eljárást a szegedi klinikán már évek óta sikerrel végzik a szakemberek, azonban ez a megoldás nem alkalmazható azon pácienseknél, akik bizonyos társbetegségekkel is küzdenek. A főorvos továbbá kifejtette, hogy az általuk kifejlesztett eljárás elterjedését nagyban akadályozza, hogyha komplikációk lépnek fel műtét közben, akkor a légútbiztosítás jóval nehezebben és hosszabb idő alatt végezhető el. 

Furák József azt is elárulta, hogy az eljárásnál a két módszer előnyeit vetették össze és azt kombinálták: “A spontán légzést a légútba helyezett tubussal biztosítjuk, amit a köhögési inger kikapcsolása tesz lehetővé a bolygóideg érzéstelenítésével.” - tette hozzá.

Szabó Zsolt, a megoldás feltalálásában résztvevő aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos közlése szerint az új eljárás körülbelül a tüdő műtétet igénylő betegek 90-95 %-nál is alkalmazható. 

"Az eddig így ellátott csaknem száz beteg átlagos ápolási ideje a korábbi hétről kettő-három napra csökkent. A páciensek a beavatkozást követően néhány órával már teljes értékű fizioterápiás munkát tudnak végezni" - emelte ki az eljárás előnyeit Szabó Zsolt. 

Forrás: SZTE közleménye, MTI
CS.SZ.