A világ legnagyobb online oktatási platformjával működik együtt az SZTE

A világ legnagyobb online oktatási platformjával, a Courserával kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem, így 7500 hallgató számára váltak elérhetővé a világ vezető egyetemeinek és cégeinek internetes kurzusai - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint a Courserát 2012-ben alapított a Stanford Egyetem két professzora, Andrew Ng és Daphne Koller, hogy online, tömegek számára nyitott kurzusokat kínáljanak, amelyek bárhol, bármikor elvégezhetők. Mára több mint 49 millióan tanulnak világszerte a Coursera rendszerében. A portál több mint 3800 kurzust kínál a világ 200 topegyetemének kurzusaiból, valamint ipari szereplők - a többi közt a Google és az IBM - oktatási anyagaiból. Az SZTE 7500 hallgatója kapott hozzáférést a Coursera anyagaihoz a Coursera for Campus révén. A tavaly elindított kezdeményezés lehetővé teszi az egyetemek számára, hogy használják a Coursera anyagait, és ezáltal szakmailag releváns, multidiszciplináris online tudást biztosítsanak hallgatóiknak. A koronavírus-járvány világszerte érinti a felsőoktatási intézményeket, és ez 156 országban 1,4 milliárd diák életére van hatással. Ebben a kritikus pillanatban a felsőoktatási intézményeknek együtt kell működniük abban, hogy átálljanak a digitális oktatásra, és online támogassák a hallgatók tanulását - idézték a közleményben Leah Belsky-t, a Coursera vezérigazgatóját.

 

A világ legnagyobb online oktatási platformjával működik együtt az SZTE

 

A Coursera kurzusai - amelyek átfogják a népszerű egyetemi tantárgyakat, így például a mérnöki, üzleti, informatikai, egészségügyi és művészeti kurzusokat - a tananyagot hetekre osztják, és videoleckéket, olvasóleckéket tartalmaznak. A tananyag elsajátítása gyakorlótesztekkel és vizsgatesztekkel mérhető, és a hallgatók a kurzusok végén e-oklevelet is kaphatnak. Ezek a kurzusok jól kiegészítik az SZTE jelenlegi tantervét, sőt a Coursera olyan kurzusokat is kínál, amelyek a szegedi egyetemen pillanatnyilag nem érhetők el online. Az SZTE mind a 21 ezer hallgatója távoktatás formájában sajátítja el a tananyagot az egyetem több mint 15 ezer kurzusán. Szegeden a gazdaságtudományi kar már húsz éve hirdeti meg távoktatási tagozaton a gazdálkodási és menedzsment szakot, amelyen eddig több mint hétszázan szereztek diplomát.