A Szegedi Tudományegyetem új ECMO-berendezést kapott

A Szegedi Tudományegyetem egy új ECMO-berendezést (extracorporeal membrane oxygenatior) kapott, mely a keringési és légzőrendszer pótlását biztosítja hosszabb ideig. Az egyetem célja, hogy a régióban élő betegek számára ECMO-centrumot hozzanak létre- osztotta meg az információkat Rovó László rektor.

A járványügyi védekezési alap finanszírozásából megvalósuló beszerzés komoly előrelépést jelent a szegediek betegellátásában és egyezik azzal a folyamattal, melynek célja, hogy az egyetem technológiai fejlesztését magasabb, nemzetközi szinte emeljék. A berendezésnek hála olyan beavatkozásokat is végrehajthatnak, melyre 10 évvel korábban nem is gondoltak. Az ECMO-berendezés segítségével a szervezet oxigénellátása és a keringés biztosítása könnyebben megoldható, a csecsemők fejlődési rendellenességi műtéteinél vagy szíven végzett operációk során- tette hozzá az orvosprofesszor.
 
 
A berendezés a koronavírusos betegek ellátása során is használható, mert biztosítja a beteg életmaradását a tüdőfunkció teljes hiánya esetén. Ezzel átvészelhetőbbé válik a legkritikusabb időszak- ismertette.
 
Babik Barna, a SZTE Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézetének vezetője szerint az eszköz képes a keringési és légzőrendszert hetekig, vagy akár 1 hónapig is tehermentesíteni. A koronavírus, egyebek mellett az élbérhártyát is megbetegíti, melynek legnagyobb felülete a többi szervhez képest a tüdőben van. A beteg tüdő regenerációjára biztosít időt a kezelés- tájékoztatott a vezető.
 
Az eszköz mellett szükség van szakképzett egészségügyi személyzetre és szakmai háttérre is, mert csak akkor lehet eredményes a betegellátás. Visszatért az egyetemre Lobozárné Szívós Brigitta, aki előkészítette a németországi ECMO- ellátás protokollját és 10 évig dolgozott Münchenben a Deutsches Herzzentrum Szívkórházban. A szegedi munkatársak képzését és betanítását fogja végezni- fűzte hozzá a professzor.
 
Az egyetem célja, hogy létrehozzanak egy ECMO- centrumot, ahol a régióban élő betegeket fogják ellátni.
 
BG
Forrás:Hodpress