A délvidéki mészárlásra emlékeztek Szegeden

Bocsánatkérést várnak el a szerb kormánytól a 71 évvel ezelőtti magyar népirtás túlélői - jelentette ki Teleki Júlia vajdasági helytörténész vasárnap Szegeden.

Teleki Júlia a Gál Ferenc Főiskolán, a hetvenegy évvel ezelőtt történtekre emlékezve elmondta: a túlélők azt várják, hogy a szerb kormány kimondja, 1944-45-ben nagyon sok magyart ártatlanul végeztek ki. Hangsúlyozta: a szerb hatalom feladata is a bocsánatkérés lenne, ahogy azt Áder János köztársasági elnök a magyarok nevében megtette a belgrádi parlamentben.


\"\"


Forró Lajos, a Délvidék Kutatóközpont alelnöke, történész is beszédet mond a délvidéki magyar népirtás 71. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a szegedi Gál Ferenc Főiskolán 2016. január 24-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


Teleki Júlia elfogadhatatlannak tartja, hogy bár megszületett a magyarok kollektív bűnösségét eltörlő döntés, minden érintetnek egyénileg kell kérnie a bíróságtól rehabilitációját. A helytörténész - aki csecsemő volt, amikor családjával együtt elüldözték szülőfalujából - elmondta: nagyon kevesen vannak már a túlélők, a tavaly ősszel Csúrogon rendezett megemlékezésen vele együtt már csupán hatan vettek részt.


MTI / MCOnet