A Csongrád megyei közgyűlés elutasította az EU-s kvótát

A Csongrád Megyei Közgyűlés kihelyezett ülést tartott január 29., pénteken Csongrád városában, a Városháza dísztermében. Magyar Anna alelnök ismertette a migrációs válság körülményeit, majd Toroczkai László hazaárulásnak nevezte felszólalásában a kvóta esetleges elfogadását. A közgyűlés 14 igen szavazattal kinyilatoztatta a betelepítési kvóta elleni állásfoglalását. A szavazásban a négytagú MSZP-frakció nem vett részt.

A betelepítési kvótával kapcsolatos állásfoglalást sürgősséggel tárgyalta a megyei közgyűlés, mellyel kapcsolatban az előterjesztő Magyar Anna alelnök elmondta, a menekültkérdést továbbra sem kezeli megfelelően az unió, a kvótakérdésként aposztrofált megoldással az EU-ban igyekeznek a bevándorlókat szétteríteni. Hozzátette, sokan nem támogatják a kvótarendszert Magyarországon, nem szeretnék mások hibás döntéseinek a következményeit viselni. „Nem szeretnénk, hogy korábban az unióba beengedett, és valamelyik országban tartózkodó migránsok idekerüljenek” – fogalmazott. Az előterjesztésben szerepel, hogy Nagyfán több hónapig maradnak a menekültkérelmük elbírálására várók; a nyitott tábort az ott tartózkodók szabadon elhagyhatják, azonban jelenlétük félelmet kelt a közeli települések lakóiban. Azt is leírta, hogy amennyiben a kvótarendszer megvalósulna, úgy olyan bevándorlókat telepítenének – az ő saját szándékaikkal többnyire ellentétesen – Magyarországra, akik miatt jelentősen csökkenne a lakosság általános biztonságérzete.


\"\"


Kakas Béla elnök vezette a közgyűlést


Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere arra emlékeztetett, hogy Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amelyik a külső schengeni határok védelme érdekében fellépett. Úgy értékelte, ha visszaállítják a belső határokat az EU-n belül, akkor az unió nem fog fennmaradni. A sürgősségi előterjesztést – akárcsak a határok megvédését – történelmi feladatnak nevezte Toroczkai, s úgy fogalmazott: hazaárulással egyenértékű ennek elutasítása.


csongrád-megye.hu / MCOnet