HuSpaCy - A magyar nyelvi elemzőrendszer

Magyarország is bekapcsolódik a digitális nyelvi forradalomba a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium fejlesztésével.

Elkészítették és szabadon hozzáférhetővé tették a HuSpaCy magyar nyelvi elemzőrendszert a Szegedi Tudományegyetem kutatói a SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) projekt keretében. A rendszer már az iparban is használható erőforrásigénnyel és integrálhatósággal dolgozik.
 
A rendszer a mesterséges intelligencia és nyelvtechnológia legújabb kutatási eredményeit ötvözi egy magyar szövegeket elemezni képes, könnyen használható eszközzé.
 
Az elmúlt évtized áttörést hozott a nyelvtechnológiában, nemcsak a kutatásokban, hanem az akadémiai eredmények kiválóságában is. Ma már olyan cégek is képesek szövegelemzési problémák megoldására, amelyek nem rendelkeznek MI (mesterséges intelligencia) szakértelemmel. A most elkészült HuSpaCy rendszer használatával egyszerűbb a magyar nyelvű szövegek nyelvtani és jelentéstani értelmezése.
 
„Természetes nyelvi szövegeken működő algoritmusok emberek által is értelmezhető nyelvtani szimbólumokra építenek, így a HuSpaCy megfelelő alapul szolgálhat csetbotokhoz vagy akár email értelmező rendszerekhez is” – fejtette ki Farkas Richárd, a Szegedi Tudományegyetem kutatója.
 
G.B.
 
 
(Forrás: profitline.hu)