Rengeteg helyen megoldódhat a vízelvezetés Csongrád-Csanád megyében

A Csongrád-Csanád Megye Fejlesztéséért Kft. hathatós pályázatírási segítséget nyújtott a megye településeinek. A cél az volt, hogy minél több város és falu részesüljön a Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések támogatási keretéből.  

A “TOP-2.1.3-16 Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” felhívás keretében a települések csapadék- és belvízelvezetési projektjeinek beadására volt lehetőség, Csongrád-Csanád megyében meglehetősen sok város és falu élt ezzel. Hogy a pályázati anyag a lehető legtöbb esetben sikeres legyen, a Csongrád-Csanád Megye Fejlesztéséért Kft. is segített a dokumentáció elkészítésében. Huszonnyolc esetben tudták benyújtani a kérelmeket.  

 

Vízelvezetési munkálatok

Vízelvezetési munkálatok

 

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint a forráskeretből választókerületenként eltérő összegben valósulhatnak meg a fejlesztések. 1,1 milliárd forintos pályázatot nyújtottak be az 1-es választókerületben, a 2-esnél ez 1,38 milliárd forint, a 3-as 1,41 milliárd, míg a 4-es választókerület hét pályázata összesen 1,5 milliárd forintot ölel fel.  

A fejlesztési támogatás a települések környezetvédelmi szempontból történő felzárkóztatását célozza. A csapadékvíz elvezetési rendszerek kialakítására éppúgy hangsúlyt fektetnek, mint a belterületek ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentésére és a felszíni vizek állapotának javítására. A pályázat kezdete óta országosan közel kilencmilliárd forint áll rendelkezésre minderre, melyhez pályázati úton lehet hozzáférni. Támogatás akkor is igényelhető, ha a munkálatokat a pályázat beadása előtt megkezdték, az elbírálásnál viszont meg kell felelni bizonyos kritériumoknak.  

 

M. A. 

Forrás és fotó: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat/ Facebook