Ösztöndíjprogram indul a megyében

Olyan uniós ösztöndíjprogram indul a megyében, amely a határon is átnyúl. 

Közös ösztöndíjprogramot indított Mórahalom és a szerb Nagybecskerek önkormányzata, amelynek köszönhetően 17 magyar és 17 vajdasági diák kapott szerződést Mórahalomban. A programot közel 900 ezer forintból indította a két magyar-szerb határon fekvő város. 

A pályázati program célja, hogy megismerje a magyar-szerb határmenti vidék gazdaságfejlesztési folyamatait továbbá, hogy elősegítse a kutatók, a hallgatók és a vállalatok közötti együttműködési lehetőségek kibontakozását, illetve, hogy a határmenti régióban élő fiatalok életpályáját megalapozzák. 

osztondijprogram_torzs

A fiatalok gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek határmenti vállalatoknál

A pályázati program révén létrejött képzések novemberben indulnak és egy diák átlagosan havi bruttó 560 eurós ösztöndíjjal gazdagodik. Az ösztöndíjprogram része, hogy a hallgatók tevékenységét mentorok támogatják. A 6 hónapos programban az oktatás személyes és online formában fog történni, továbbá a diákoknak lehetőségük lesz a szomszédos országokban cégekhez ellátogatni, hogy gyakorlati munkát végezzenek.  

A program legnagyobb előnye, hogy a hallgatók megismerhetik a határos országokban tevékenykedő sikeres vállalatokat, illetve az általuk használt technológiákat. Az ösztöndíjas hallgatokat mindkét városban az újonnan épülő diákszállókban helyezik el. 

Forrás: MTI
CS.SZ.