Nyári pályaorientációs táborokat szerveznek a megyében

Június végétől négy városban szerveznek nyári pályaorientációs táborokat általános iskolásoknak a megyében - közölték a szervezők az MTI-vel.

Általános iskolásoknak szerveznek pályaorientációs táborokat a megye négy városában, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen és Csongrádon. A táborok legfőképp a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat kívánják megszólítani. A táborok június 21. és augusztus 27. között kerülnek megrendezésre - közölte a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, akik a táborok szervezői is egyben. A résztvevő iskolások informatikai foglalkozásokon, különféle üzemlátogatásokon, valamint színes és interaktív programokon vehetnek majd részt. 

A szakképzési centrum kancellárja, Hegedűs Zoltán a közleményben a programok részleteiről is szót ejtett: "Az oktatási intézmény már tavaly is szervezett hasonló táborokat, idén azonban a megyei gazdasági önkormányzat is bekapcsolódott a munkába. Az együttműködésnek köszönhetően mintegy kétszáz fiatalnak tudunk egyhetes táborokat biztosítani, kilenc intézményben. A kamara támogatásának köszönhetően a részvételi díj a felére csökken. A táborok zömét 6-8 ezer forintos részvételi díjjal lehet majd látogatni, de lesznek ennél költségesebb, tartalmuk miatt valamelyest drágább turnusok is.”

palyaorientacios_taborok_torzs

Nyáron is segítik az általános iskolások pályaválasztását 

A táborokban résztvevő diákok összesen 46 szakmával ismerkedhetnek meg, mindezen szakmákat pedig a szakképzési centrum intézményeiben el is sajátíthatják. A szakács, vagy éppen az asztalos szakmákon kívül az általános iskolások robotikával vagy digitalizációval kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatnak.

Kőkuti Attila, a kamara elnöke szerint továbbra is kihívás a megfelelő szakemberek megtalálása: “A megye vállalkozásainak továbbra is komoly kihívást jelent a jól képzett szakemberek megtalálása, ezen a helyzeten változtatnánk a pályaorientációs tevékenységünkkel, melyet kiemelt feladatnak tekintünk. A jelen és a jövő szakmáit a középpontba helyezve a legújabb technológiákat - ezen belül főként a robotikát és a digitalizációt - szem előtt tartva kell bevonni a fiatalokat a munkába, mivel csak a legújabb ipari megoldások alkalmazásával lehet növelni a cégeknél a teljesítményt, így lehet minél nagyobb hozzáadott értéket előállítani, mely hosszú távon a térség gazdasági növekedésének a kulcsa. A 13 közösen szervezett táborból ezért négy az informatika témakörére épül.”

Forrás: MTI
CS.SZ.