November végén indul a tram-train

November 29-én indul el a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő villamosvasút.

Habár még gőzerővel folynak a munkálatok, heteken belül a végéhez ér a megye történelminek mondható közlekedési beruházása és fejlesztése. A Csongrád-Csanád megyei tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között fog közlekedni, a kivitelezési munkálatok pedig már évek óta folynak. Az elmúlt évtizedekben nem volt ekkora mértékű beruházás, amelynek társadalmilag ekkora hatása lenne.

Az első szerelvény november 29-én, hétfőn a hajnali órákban indul el Hódmezővásárhelyről Szegedre. A beruházás egyik nagy előnye, hogy az ingázók és utasok április 15-ig ingyenesen használhatják a tram-traint. A beüzemelési időszak november 29-től december 31-ig tart, ebben a négy hétben pedig a járatok óránként indulnak a 2 város között. 

tram_train_nyito
Aktívan folynak a munkálatok, hogy elinduljanak a szerelvények

A beüzemelési időszakot követően, március 15-ig csúcsidőben jóval gyakrabban, 20 percenként indulnak a villamos szerelvények. A beüzemelési szakaszban vizsgálják majd részletesebben a műszaki adatokat és az utasforgalmi tapasztalatokat, hogy a végleges menetrendent kialakítsák március 15-től kezdődően

A tram-train közel 80 milliárd forintból valósul meg, egyik fő célja pedig az, hogy más közlekedési megoldásokhoz képest olcsóbb és gyorsabb legyen. A két város között jelenleg 50-55 percig tart az utazás a közösségi közlekedési eszközökkel, a tram-train szerelvények azonban a két város központját 40 perc alatt képesek összekötni. A cél, hogy a beüzemelést követően az utazás 35 percre csökkenjen. 

Forrás és képek: MTI, Lázár János/FB
CS.SZ.