Május végéig megtekinthető a százéves gramofon Hódmezővásárhelyen

A Tornyai-múzeum egy több mint százéves gramofont mutat be az érdeklődőknek, amely május végéig megtekinthető a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A gramofon nagy valószínűséggel bécsi gyártmányú, különleges darab.  

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tekinthető majd meg a százévesnél is idősebb gramofon. A hanglejásztó készülék felajánlásként került a közgyűjteménybe az intézmény kommünikéje szerint.  

A gramofont több hónapos aprólékos munkával restaurálták, kipótolták a hiányzó részeit, és újra régi fényében ragyog. Molnárné Balázs Zsuzsa vezetésével zajlott a felújítás. A tölcsérről és az óndomborításokról lekerült a rozsda, kiegészítették a furnérlemezeket. Mint az intézmény írja, a műtárgy aprólékos restaurálás eredményeként nemcsak egykori fényét nyerte vissza, de újra működőképessé is vált. Május végéig tekinthető meg a csodálatos, párját ritkító eszköz a múzeumban.  
 
 
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
 

Ugyan viseltes volt a gramofon, de minden tartozéka megvolt, így lehet csodálatos éke az intézménynek. A múzeum felajánlásként kapta a 20. század elején készült, egykor ezüstösen csillogó tölcsérű, fenyőfa és ónlemez borítású gramofont.  

Az intézmény szerint a gépi zenelejátszás korai szakaszából származó eszköz az 1900-as évek első évtizedében értékes és modern tárgyként kerülhetett egy vásárhelyi polgárcsalád otthonába. Szerintük Bécsben gyártották a gramofont. Legszebb díszítőeleme a petúnia virágra emlékeztető színes hangtölcsér, valamint a furnérozott test frontját ékesítő domborított ónlemez. 
 

 

M.A.

Forrás: mti